Accueil

Raadplegen en aanpassen van bestanden op de Z-drive via FTP

[id : 80] [04/05/2010] [hits : 44356]

en  

De bestanden in de publieke computerzalen op de VUB in gebouw B en K op de campus Etterbeek - de zgn. Z-drive - worden opgeslagen op een fileserver die NESTOR heet. Van thuis kan je deze bestanden lezen en aanpassen via FTP.

Vooraleer je een bestand kan raadplegen of aanpassen via FTP, moet je het downloaden van de server nestor.vub.ac.be naar je lokale computer. Dit doe je met een FTP programma. Om in te loggen, moet je ook je VUB NetID en paswoord ingeven.

Eens het bestand gedownload werd, kan je het lezen en eventueel aanpassen.

Als je aanpassingen hebt gedaan, kan je het bestand terug uploaden naar de server nestor.vub.ac.be via een FTP programma. Om in te loggen, moet je ook weer je NetID en paswoord ingeven.

Bestanden up/downloaden via Windows Explorer

Windows gebruikers kunnen ook via Windows Explorer - opgelet: dit is niet Internet Explorer! - hun bestanden op NESTOR up- en downloaden door de bestanden van en naar de lokale harde schijf van de computer te verslepen.

Om in te loggen, geef je het adres ftp://username@nestor.vub.ac.be/ in de adressenbalk van Windows Explorer in.

Na het ingeven van het adres, zal Windows Explorer je je paswoord vragen om in te loggen.

Na het inloggen zal je in het venster je bestanden op NESTOR zien staan.

Om een bestand aan te passen, moet je het eerst verslepen van NESTOR naar de lokale harde schijf. Na het uitvoeren van de aanpassingen, kan je het terug verslepen naar het venster met de NESTOR bestanden.

Een bestand aanpassen door het dubbelklikken, *lijkt* wel te werken, maar je werkt eigenlijk op een tijdelijke kopie van het bestand dat echter niet automatisch terug op de server wordt bewaard!
Indien je een bestand enkel wenst te raadplegen, volstaat het voor sommige types bestanden zelfs om het bestand te dubbelklikken.

Peter Van Rossem - helpdesk@vub.ac.be

http://webnotes.ulb.ac.be/&noteid=80

: :: ::: ::::