Home

Netwerktoegang voor bezoekers op een VUB campus

[id : 432] [17/05/2016] [hits : 22340]


Sinds 1 mei 2016 kunnen VUB personeelsleden via ICT een gastaccount aanvragen voor tijdelijke bezoekers. Met deze gastaccounts kan men inloggen op het draadloos netwerk VUBguest.

Gastbezoekers en deelnemers van een congres op een van de VUB campussen kunnen gebruik maken van de netwerkfaciliteiten die aanwezig zijn op de campus om toegang te verkrijgen tot het Internet.

Bezoekers die zich op een van de VUB campussen bevinden, kunnen op verschillende manieren toegang verkrijgen tot het Internet:

- via Eduroam (draadloos, voor gebruikers die over een Eduroam identiteit beschikken)
- via VUBnext (draadloos en vaste kabel, enkel voor geregistreerde gebruikers)
- via VUBguest (draadloos, enkel voor geregistreerde gastgebruikers)

Lager vindt u een kort overzicht over de verschillende mogelijkheden. Voor de volledige details wat betreft netwerktoegang en -configuratie verwijzen we naar de documentatie van het netwerkteam (zie de "Links" onderaan).

Eduroam

Iedere gebruiker die deel uitmaakt van een instelling die lid is van Eduroam kan met zijn/haar Eduroam identiteit inloggen op het eduroam draadloos netwerk op de VUB.

VUBnext

Om toegang te krijgen tot VUBnext (draadloos) of via kabel (enkel DHCP) dient men over een VUB NetID te beschikken. In principe beschikken enkel VUB personeel en studenten over een VUB NetID.

VUBguest: toegang voor individuele gastbezoekers

Sinds 1 mei 2016 kunnen VUB personeelsleden via ICT een gastaccount aanvragen voor tijdelijke bezoekers. Met deze gastaccounts kan men inloggen op het draadloos netwerk VUBguest. Deze gastaccounts zijn maximum enkele dagen geldig en bieden occasionele bezoekers de mogelijkheid om via het draadloos VUB netwerk toegang te krijgen tot Internet.

VUB personeelsleden kunnen een gemotiveerde aanvraag indienen via http://helpdesk.vub.ac.be/vraag.php

Belangrijk: in tegenstelling tot het VUBnext draadloos netwerk, is het VUBguest netwerk een niet-versleuteld netwerk, wat betekent dat de draadloze communicatie kan onderschept worden door derden als deze zelf niet versleuteld is, bvb via https.

Toegang voor groepen bezoekers

In het kader van een event of huur van campusruimtes kan men bij Facility Services terecht voor VUB gastaccounts, die toegang verlenen tot het VUB netwerk (draadloos of via kabel).

Peter Van Rossem - helpdesk@vub.ac.be
Note

* De nieuwste generatie van het draadloos netwerk heet VUBnext. Op een beperkt aantal plaatsen is nog het oude netwerk VUBnet actief. Men kan hierop gewoon inloggen zoals op VUBnext.

* De VUB is ook lid van Eduroam, dus VUB gebruikers kunnen op plaatsen waar Eduroam wordt aangeboden (ook buiten de VUB) toegang tot Internet hebben.

* Sinds 1 september 2014 is het Urbizone netwerk niet meer actief op de VUB campussen. Het Urbizone netwerk werd niet beheerd door de VUB, maar maakte enkel gebruik van de netwerkinfrastructuur die op de VUB campus aanwezig is.

http://webnotes.vub.ac.be/&noteid=432

: :: ::: ::::