Home

Beveiliging van persoonlijke bestanden onder Windows

[id : 430] [26/05/2014] [hits : 10939]


De software en bestanden op uw computer kunnen om allerlei redenen verloren gaan. De software heeft u vaak nog wel ergens, maar het is belangrijk dat u ook regelmatig een kopie maakt van uw persoonlijk bestanden.

Het is belangrijk dat er op regelmatige tijdstippen een backup van uw bestanden wordt gemaakt. Office 365, en sommige centrale systemen, maken automatisch een backup zodat u bij problemen individuele, of alle, bestanden kan herstellen.
Indien er niet reeds een backup proces loopt, en zelfs indien er zulk proces loopt doch als extra beveiliging, maakt u best op regelmatige tijdstippen een backup van uw bestanden op een extern opslagmedium zoals een USB-stick of externe harde schijf.

Let op:
-9Koppel het opslagmedium (harde schijf/USB) los van uw computer eens de backup is genomen. Ransomware zal alle data waar u aankan, dus ook de backup op het externe medium, versleutelen (encrypteren). Door uw backup steeds los te koppelen beveiligt u deze tegen ransomware.

Lees ook #488 147Opgelet voor ransomware!148.
-9Bewaar het opslagmedium in een veilige omgeving los van uw computer, zodat bij verlies/diefstal van uw computer u ook niet uw backup verliest.

-9Indien mogelijk, zorg ervoor dat uw backup in een versleuteld formaat weggeschreven wordt. Anders zal iedere derde die uw backup kan vastkrijgen, toegang hebben tot al uw data.

-9De backup frequentie hangt af van het belang dat u aan uw data hecht. Met bijvoorbeeld een wekelijkse frequentie hebt u de kans dat u een week aan data verliest. Is dit voor u acceptabel, dan is dit een goede frequentie. Is dit niet acceptabel, dan moet u aan een hogere frequentie backups nemen..

Er bestaan verscheidene praktische en gratis tools die het backup proces ondersteunen. Bv., SyncBackFree. Bij sommige tools kan u uw backup automatisch versleutelen.

-

http://webnotes.vub.ac.be/&noteid=430

: :: ::: ::::