Home

Uw mail beheren met POP of IMAP?

[id : 365] [21/10/2010] [hits : 30268]

en  fr  

Wanneer men u een e-mail stuurt, komt dit bericht eerst toe op een mailserver waar het tijdelijk opgeslagen wordt, tot het wordt opgehaald met een mailprogramma (zoals Outlook, Mac Mail en Webmail). Hoe u uiteindelijk uw e-mail berichten beheert, hangt af of u een POP of een IMAP account gebruikt in uw mailprogramma.

Het grootste verschil tussen POP en IMAP is dat uw berichten met POP worden gedownload naar uw lokale computer om daar opgeslagen te worden. Met IMAP blijven uw berichten op de mailserver ter beschikking.

IMAP is ideaal als u uw e-mail leest vanaf verschillende computers, omdat de berichten op de mailserver blijven staan en u van op elke andere computer al uw berichten op de server zal terugvinden. Wanneer u uw mail beheert via POP, zal u op elke computer waar u uw mail wil raadplegen telkens dezelfde berichten moeten verwerken (klasseren, verwijderen,...).

Bij POP zal uw computer een netwerkverbinding tot stand brengen met de mailserver en zullen alle nieuwe berichten gedownload worden naar uw lokale computer. U beheert uw berichten dan lokaal op uw computer (berichten verplaatsen naar andere mappen, berichten verwijderen,...). Het beheren van uw e-mail kan met POP wel zonder aangesloten te zijn op het netwerk.

Uw e-mail beheren met IMAP heeft het nadeel dat het aantal berichten dat u kan opslaan in uw postbus beperkter is dan bij POP. Met IMAP bent u beperkt tot de opslagcapaciteit die voor u ter beschikking is op de mailserver, terwijl u bij POP eigenlijk beperkt bent tot de opslagcapaciteit op uw lokale harde schijf.

Met IMAP hoeft u zich echter niet te bekommeren om backups. De berichten die op de server zijn opgeslagen, worden automatisch door het Rekencentrum gebackupt. Met POP zal u zelf moeten instaan voor het maken van de backups van de mails die op uw computer staan.

Peter Van Rossem - helpdesk@vub.ac.be
Note

Indien u uw mail beheert met IMAP, is het wel aangeraden om een permanente netwerkverbinding te hebben, omdat u uw berichten online via de server zal beheren.

Indien u uw mail beheert via POP, zullen berichten gedownload worden naar uw lokale computer en gewoonlijk meteen verwijderd worden van de server. Ze zullen dan ook niet meer via Webmail opvraagbaar zijn, en er zal dan ook geen backup zijn van de berichten op de server.
Indien dit voor u niet handig is, kan u uw mailprogramma wel zodanig instellen dat de berichten voor een beperkte tijd op de server blijven staan (bij voorkeur max. 15 dagen of minder).

Indien u uw mail vanaf verschillende computers raadpleegt via POP of IMAP, zorgt u er best voor dat uw postbus niet vanaf meerdere computers tegelijkertijd wordt geraadpleegd, anders riskeert u berichten te verliezen. Dus zorg er voor dat uw mailprogramma op een computer is afgesloten als u uw mail op een andere computer wenst op te vragen.

http://webnotes.vub.ac.be/&noteid=365

: :: ::: ::::